Waar verwacht je meer geld mee te verdienen: door actief of passief te beleggen? Dit is een kleine strikvraag want beide antwoorden zijn goed. Er zijn actieve beleggers die ontzettend veel verdienen maar zo zijn er ook actieve beleggers die juist geld verliezen.
De juiste vraag die je aan jezelf moet stellen is dan ook: wat wil jij?
Om die keuze te maken is het belangrijk om alle voor- en nadelen te weten. Daarnaast hangt de keuze van passief of actief beleggen af van de volgende factoren:
- Hoeveel weet je al?
- Hoeveel wil je leren?
- Wat is jouw motivatie?
Vooral het laatste puntje is interessant omdat hier veel mensen de mist in gaan. Maar daar straks meer over. Laten we eerst kijken naar de twee opties en dieper ingaan op de verschillende voor- en nadelen zodat je voor jezelf een weloverwogen keuze kan maken.
Passief Beleggen
Passief beleggen wordt vaak gezien als de saaie variant. Deze manier van investeren is dan ook minder vertegenwoordigt in Hollywood films. Maar ondanks dat er weinig glamour omheen zit, is het meer aantrekkelijk voor de beginnende belegger vanwege de lagere instapdrempel.
De reden hiervoor is dat een strategie over de lange termijn minder kennis vereist. En zo zijn er nog een aantal mooie voordelen te benoemen voor de keuze om een passieve houding aan te nemen.
Lees daarom vooral meer over het beleggen op lange termijn.
Actief Beleggen
Wat je in Hollywood films daarentegen wel regelmatig voorbij ziet komen, is het actieve beleggen. Het verdienen van zoveel mogelijk geld in een zo kort mogelijke tijd staat in deze films vaak centraal.
Het actieve beleggen houdt in dat je beleggingsproducten koopt om deze vervolgens op korte termijn te verkopen voor een duurdere prijs. Dit vereist veel kennis van zowel individuele bedrijven als het maken van technische analyses. Daarnaast is jouw timing cruciaal.
Als je dit nu al leuk lijkt, dan raadt ik je zeker aan om de beste boeken over beleggen te lezen. Hierin lees je namelijk de fundering van het beleggen waarop je verder kunt bouwen, ook als je beleggen alleen als hobby doet!
Lees nu meer over de voor- en nadelen van actief beleggen.
Je hebt zelfs een hyperactieve beleggingsvariant, namelijk daytrading. In deze variant koop je beleggingsproducten met het doel om deze dezelfde dag te verkopen. Je probeert winst te maken door te anticiperen op de korte prijsschommelingen in de markt.
Word je helemaal enthousiast van het idee van hyper-actief beleggen? Lees hier meer over daghandelen.
Passief of Actief Beleggen voor de Beginnende Belegger?
Dit is een mooi moment om terug te komen op de vraag “wat is jouw motivatie”? Actief beleggen wordt namelijk gezien als de meest interessante manier om snel veel geld te verdienen. Maar wanneer dit jouw motivatie is, is dit ook gelijk de grootste valkuil.
Snel geld verdienen is een optie, mits je bereid bent om het werk te doen waarmee je jouw vaardigheden verbeterd zodat je vervolgens betere beslissingen te maken.
Maar laat actief beleggen niet een glimmend object zijn wat je nu uitprobeert nadat alle andere glimmende objecten zijn mislukt. Als je hoopt hier snel veel mee te verdienen, dan bestaat de kans dat de moed je snel in de schoenen zakt.
Laat de beslissing tussen actief of passief daarom vooral afhangen van jouw affiniteit met beleggen en hoeveel tijd je wilt investeren om hier meer over te leren.
Actief Beleggen als Supplementerende Strategie
Daarentegen kan actief beleggen wel deel uitmaken van je portefeuille. Op deze manier kan je van beide methodes proeven. Sterker nog, dit maakt beleggen voor veel mensen een stuk interessanter!
Het is bijvoorbeeld een idee om passief voor een stabiel rendement te gaan en daarnaast met een klein deel van jouw geld actiever te beleggen. Op deze manier behoud je de kans op een opmerkelijk goed resultaat, terwijl je daarnaast een stabiel rendement behoudt.
Is dit jouw eerste aanraking met beleggen? Houdt dan vooral een langetermijnstrategie aan. Vanuit die positie heb je de mogelijkheid om met kleine delen van jouw geld iets actiever te beleggen. Op deze manier zijn fouten minder heftig maar leer je hier wel van. Dit bespaart je veel geld maar vooral je eigen investeringsvertrouwen.
Heb je jouw keuze gemaakt? Ga dan door naar stap 6 van het beginnen met beleggen stappenplan.