Economisch spannende tijden laten zien dat beleggen in goud nog altijd een populair optie is.
Maar waarom is dat het geval?
In dit artikel lees je alles over goud. Ook gaan we dieper in op de voor- en nadelen van het beleggen in goud, zodat jij een goede beslissing kan maken voor jouw portefeuille.
Laten we beginnen!

Wat is Goud Precies?
Goud is een edelmetaal en voor velen de belangrijkste van alle soorten. Edelmetalen staan bekend om het feit dat ze niet oxideren. Dit betekent dat goud zeer lang in goede staat blijft.
Goud komt in diverse zuiverheden wat wordt gemeten in “karaat”. Het meest zuivere goud heeft een karaat van 24. De hoeveelheid karaats van het goud bepaald voor een groot deel de waarde van het goud. Niet al het goud is dus gelijkwaardig aan elkaar.
Hoe Ontstaat Goud?
Goud ontstaat door een spectaculaire explosie genaamd een “supernova”. Er is een grote kans dat dit goud terecht is gekomen op de aarde toen onze planeet nog vrij jong was.
Vooral in het begin van de “goldrush” werd veel gezocht naar goud. Doordat goud een zwaar product is, zinkt het tamelijk snel dieper in de aarde, waardoor grote machines nodig zijn om dit op te sporen.
Inmiddels zijn veel goudmijnen uitgeput en wordt het steeds lastiger om goud te vinden. Deze schaarste aan goud is ook precies wat goud zo waardevol maakt.
De kans dat er nog veel meer goud in de aarde zit is vrij groot. Daarentegen zit veel van het goud op plekken waar we met onze huidige technologie niet bij kunnen komen, zoals het middel van de aarde.
Maar dat houdt veel mensen niet tegen om alsnog op zoek te gaan naar het goud. Het is een zoektocht met veel onzekerheid maar grote beloningen. Als individu is het wellicht leuk om een keer met een zeef op zoek te gaan in een riviertje bij jou in de buurt. Je weet maar nooit!
Goud als Betaalmiddel
Met de opkomst van de agriculturele revolutie, was er meer voedsel beschikbaar dan ooit tevoren. Men ging zich daarom specialiseren in andere beroepen. En om toch aan eten te komen, ruilde men diensten en producten met elkaar.
Vanwege de snelle groei werd het steeds lastiger om te onthouden hoeveel broden je als bakker moest ruilen voor andere diensten en producten. Hiervoor werd een betaalmiddel ingevoerd: goud.
Met de komst van de nieuwe geldeenheden zoals de dollar en de gulden (inmiddels de euro), werd goud aangehouden als de achterliggende waarde.
In andere woorden, de waarde van het totale goud in kluizen mocht niet minder zijn dan de totale waarde van al ons papier en muntgeld.
Echter zijn we sinds 1971 hiervan afgestapt en is de economie gebaseerd op het collectieve vertrouwen. Dus waarom zou je nog investeren in goud?
De Voordelen van Beleggen in Goud
Tegenwoordig wordt goud voornamelijk nog gebruikt als belegging. Maar ook kan goud nog gebruikt worden als sieraad of als decoratie voor de rijkere mensen onder ons.
Waarom zou je dan nog beleggen in goud? Om te beginnen is goud al heel lang een stabiele investering.
Aandelen dalen bijvoorbeeld vrijwel direct in onrustige economische tijden. Maar juist goud doet het meestal goed op dat soort momenten.
Kijk bijvoorbeeld maar naar de goudprijs gedurende de corona crisis.
Wanneer we kijken naar het rendement over de lange termijn ligt dit vrij hoog. Over de afgelopen 20 jaar ligt het rendement namelijk iets hoger dan 500% (in Mei 2020 t.o.v. het jaar 2000).
Daarnaast hebben diverse banken en instituten hun kluizen vol liggen met goud. En zolang deze machtige partijen goud aanhouden, is dat een goed teken voor de garantie op de waarde van goud.
Over het algemeen kan goud een zeer goed onderdeel uitmaken van een mooi gespreide portefeuille om zo je beleggingsrisico te verlagen.
Tot slot zijn er diverse manieren om aan goud te komen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf gouden munten of sieraden kopen. Maar je kunt er ook voor kiezen om bij een online handelsplatform te investeren in goud, zoals bij het Nederlandse bedrijf Goldrepublic.
Via Goldrepublic koop je jouw goud gemakkelijk en veilig online. Wanneer je het goud hebt gekocht kan Goldrepublic het voor je laten opslaan in een kluis.
Het opslaan van jouw goud in een kluis gebeurd door een onafhankelijk gespecialiseerd bedrijf die 100% verzekerd is tegen schade en diefstal. Daar hoef jij je dus geen zorgen over te maken.
Ook kun je ervoor kiezen om jouw goud thuis te laten sturen. Hoe dan ook, wanneer je goud koopt bij Goldrepublic ben jij de eigenaar van dat goud. Een leuke manier voor diverse beleggingsportefeuille.
Overzicht Voordelen:
- Goud is een relatief stabiele investering voor de lange termijn
- Goud doet het vaak goed in economisch uitdagende tijden
- Er wordt nog steeds in geïnvesteerd door grote instituten en banken.
- Goud kan een onderdeel zijn van een goed gespreide beleggingsportefeuille.
De Nadelen van Investeren in Goud
Zoals bij elk beleggingsproduct zijn er ook altijd nadelen en is beleggen in goud niet zonder risico. Laten we door deze nadelen lopen zodat je een goede beslissing kunt maken.
Het idee dat er nog veel meer geld op de aarde te vinden is, heeft een risico op de waarde van goud. Want als er ineens een nieuwe goudmijn wordt gevonden, dan groeit het aanbod in de hoeveelheid goud op de markt. En hierdoor kan de prijs dalen.
Daarnaast is de goudprijs redelijk volatiel. Dit betekent dat de waarde vaak sneller stijgt en daalt dan stabielere beleggingsproducten, zoals obligaties. Maar een hoger rendement komt ook met een hoger risico.
Het voordeel dat de banken veel goud hebben is tevens ook een klein nadeel. Want mochten de banken in geldnood zitten, dan kunnen zij massaal besluiten om hun goudvoorraad verkopen en zo in leven te blijven. En bij een groot aanbod daalt de waarde meestal.
Tot slot brengt de optie om in fysiek goud te beleggen nog een risico met zich mee. Want niet al het goud is even zuiver. Wanneer je weinig verstand hebt van goud is het een goed idee om te beleggen bij een handelsplatform, zoals Goldrepublic.
Overzicht Nadelen:
- De waarde van goud kan dalen als er nieuwe goudmijnen worden gevonden.
- De prijs van goud schommelt relatief veel op de korte termijn.
- Instituten of banken met veel goud kunnen besluiten om dit te massaal te verkopen.
- Je hebt kennis nodig van goud om dit fysiek te kopen.
Wat is de Actuele Goudprijs?
De prijs van goud kan veel schommelen en het is daarom handig om te kijken naar de actuele goudprijs voordat je gaat kopen. Wellicht wil je de goudprijs afwegen tegen dat van zilver en platina voordat je een van de edelmetalen koopt.
Kijk hier voor de actuele goudprijs.
Waar Goud Kopen?
Er zijn in principe 3 manieren om goud te kopen: fysiek goud kopen, online goud kopen, of in ETF’s beleggen.
Fysiek goud kopen kan een goede optie zijn als je verstand hebt in goud. Er zijn namelijk diverse zuiverheden van goud en je wilt wel de juiste kopen. Let er ook op dat wanneer je in sieraad investeert, je ook betaalt voor het maken van het sieraad en niet alleen voor het goud.
ETF’s in goud is vooral voor de doorgewinterde belegger. Hierbij handel je namelijk op de marge door middel van hefbomen. Zijn dit termen die je niet zo goed kent? Blijf hier dan vooral van weg.
Wil je toch graag in ETF’s beleggen? Lees dan eerste de belangrijkse beleggingsboeken. Volg daarna een erkende cursus over ETF’s zodat je volledig op de hoogte bent van de risico’s.
Fysiek goud kopen bij een online handelsplatform. Voor de beginnende belegger is dit de beste keuze. Dit is de meest eenvoudige manier om fysiek goud te kopen en op te slaan.
Bij Goldrepublic wordt jouw order doorgegeven aan de smelterij. Vervolgens kies je een van de beschikbare zwaarbeveiligde opslaglocaties of laat je het thuisbezorgen.
De opslag wordt professioneel gedaan door onafhankelijke kluisbewaarders. Deze zijn 100% verzekerd tegen schade en diefstal. Daardoor zijn er voor jou geen zorgen.
Verder ben je vrij om jouw fysieke goudvoorraad weer te verkopen wanneer je wilt. Het is dus echt jouw eigendom!
Maak vandaag nog gemakkelijk jouw account aan en koop je eigen goud!