Aandelen zijn het meest bekende product op de beleggersmarkt. Maar wat zijn aandelen nou precies? En waarom zijn aandelen zo populair? Straks weet jij alles over de voor- en nadelen van het hebben van aandelen!
Wat zijn Aandelen?
Wanneer een bedrijf wil groeien, dan is daar vaak veel geld voor nodig. Dit geld kan een bedrijf uit diverse plekken halen, zoals bijvoorbeeld via een lening bij een bank. Maar bedrijven hebben ook de keuze om investeerders te zoeken, die vervolgens een deel krijgen van de winst van het bedrijf. Dit gebeurt door middel van aandelen.
Simpelweg toon je met een aandeel het bewijs aan dat jij investeerder bent in het bedrijf. Wanneer je zo’n aandeel bezit, wordt dit ook wel aandeelhouder genoemd.
Aandeelhouders hebben recht op een deel van de winst van het bedrijf. Daarnaast hebben aandeelhouders diverse rechten maar daar komen we iets later op terug.
In het kort zijn aandelen de papieren die bewijzen dat je een investeerder bent in het bedrijf en dat je daarom recht hebt op onder andere een deel van de winst.
Hoe Werken Aandelen?
Het hebben van een aandeel komt met een groot aantal voordelen. Zo heb je bijvoorbeeld niet alleen recht op winst, maar ook een bepaalde zeggenschap. De belangrijkste kenmerken van een aandeel zijn als volgt:
- Waardestijging
- Dividend
- Stemrecht
- Informatierecht
1. Waardestijging: Wat is een Aandeel Waard?
Ieder aandeel heeft een bepaalde waarde. Deze waarde wordt allereerst tot stand gebracht bij de uitgifte van alle aandelen van het bedrijf. Dit gebeurt onder begeleiding van een investment bank. Zodra de aandelen voor de eerste keer zijn uitgegeven, gaan deze de vrije markt op. Aandelen worden hier onderling verhandelt tussen kopers en verkopers.
Op de vrije markt verandert de prijs van een aandeel door middel van het verschil tussen de vraag en het aanbod naar het betreffende aandeel. Wanneer meer mensen een aandeel willen kopen, betekent dit dat er tegen elkaar geboden word. Hierdoor stijgt de prijs van het aandeel.
Waardoor Verandert Vraag en Aanbod?
Vraag en aanbod verandert in 2 situaties. In de eerste situatie zijn er meer mensen die het aandeel willen kopen dan mensen die het aandeel willen verkopen. Hierdoor stijgt de prijs. Dit komt doordat mensen hoger gaan bieden en er voor deze prijs nieuwe verkopers zijn die voor die prijs wel hun aandeel willen verkopen.
In de tweede situatie zijn er meer mensen die het aandeel willen verkopen dan mensen die het aandeel willen kopen, waardoor de prijs van het aandeel daalt. De prijs daalt omdat mensen die van hun aandeel af willen, vaak bereid zijn om in de prijs te zakken totdat een koper zich aanbiedt.
De verandering tussen vraag en aanbod is een reactie van de markt op een aantal verschillende factoren. Zo zijn bijvoorbeeld de presentaties van het bedrijf en de toekomstverwachting belangrijke aspecten die de prijs sturen.
Doordat er zoveel emotie is binnen de markt schommelt de waarde van aandelen veel. Dit maakt het zeer interessant voor daytraders. Als lange termijn belegger hoef jij je minder zorgen te maken over de dagelijkse schommelingen.
2. Dividend: een Gouden Inkomstenbron
Als je belegt in de aandelen van een bedrijf, hoop je dat deze winst maakt. Als aandeelhouder heb je namelijk recht op een stukje van deze winst. Het stuk winst waar aandeelhouders recht op hebben, wordt dividend genoemd.
Dividenduitkering vindt plaats via de uitgifte van contant geld of via de uitgifte van meer aandelen. De bekende Warren Buffett heeft bijvoorbeeld jarenlang zijn dividend in Coca Cola in meer aandelen van Coca Cola gestoken. Hij heeft hiermee optimaal gebruik gemaakt van het rente-op-rente effect.
Dividend is een leuke manier om een extra inkomstenbron aan te boren. Let er wel op dat het bedrijf er ook voor kan kiezen om dividend in te houden om te herinvesteren en hierdoor te groeien. Dit heeft zowel positief als negatief effecten voor de aandeelhouder.
Lees hier meer over alle voor- en nadelen van dividend.
3. Stemrecht
Als aandeelhouder heb je het recht om de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) bij te wonen. In deze jaarlijkse vergadering wordt informatie verstrekt over de jaarlijkse voortgang en toekomstplannen van het bedrijf. Daarnaast wordt er verantwoording afgelegd door het bestuur over de behaalde resultaten.
In de AVA wordt ook regelmatig gestemd. Zo heb je bijvoorbeeld het recht om te stemmen op nieuwe directieleden, of dividenduitkering moet plaatsvinden, over de overname van andere bedrijven en nog veel meer.
Hiervoor geldt dat ieder aandeel gelijk staat aan één stem. Hoe meer aandelen je in bezit hebt, hoe meer stemrecht je kunt uitoefenen. Er zijn echter ook aandelen zonder stemrecht. Meer informatie over de verschillende soorten aandelen lees je verder in dit artikel.
4. Informatierecht
Wanneer je aandeelhouder bent van een bedrijf, heb je het recht om te weten hoe het gaat met de prestaties van het bedrijf. Met een aandeel heb je het recht om verschillende documenten in te zien. Dit zijn zowel financiële documenten, zoals balansen en winst- en verliesrekeningen, maar ook diverse verslagen.
Vervolgens heb je de mogelijkheid om opheldering te vragen over gegevens in deze documenten. Het bedrijf is verplicht om deze vragen te beantwoorden.
Er zijn dus verschillende soorten voordelen aan het bezitten van aandelen. Maar je bent niet verplicht om van alle opties gebruik te maken. Het hebben van stemrecht wordt vaak pas interessant wanneer je een groot deel van de aandelen bezit. De meeste beginnende beleggers richten zich daarom voornamelijk op de waardestijging en het dividend van aandelen.
Aandelen Uitgifte
Wanneer een bedrijf voor het eerst aandelen wil uitgeven, vindt er een beursintroductie plaats. Dit wordt ook wel Initial Public Offering of IPO genoemd. Voordat de IPO tot stand komt, moet er wel eerst een aantal dingen gebeuren.
Ten eerste kiest het bedrijf voor een beurs waarop deze genoteerd wil worden. Dit bedrijf moet zelf uiteraard ook aan bepaalde beurs-specifieke voorwaarden voldoen.
Verder wordt er een diepgaand boekhoudkundig onderzoek gedaan naar het bedrijf. Het bedrijf wordt gedurende dit proces bijgestaan door een investment bank. Deze investment bank helpt daarnaast ook bij onder andere het bepalen van de prijs per aandeel.
Na goedkeuring van diverse documenten en processen, mag het bedrijf de beurs op. Deze gebeurtenis moet aan iedereen bekend worden gemaakt. Voor een bedrijf is het dus een vrij lastig proces voordat ze aandelen mogen uitgeven.
Maar een groot voordeel is dat een bedrijf op deze manier aan veel kapitaal kan komen. Dit geldt ook voor de toekomst, omdat dit proces minder lang duurt dan bij de eerste beursgang. Daarnaast zijn er na de beursgang meerdere partijen die belang hebben in goede resultaten van het bedrijf, wat het imago verhoogt.
Het nadeel is dat er naast het lange proces van de eerste beursgang, er ook meer verantwoording moet worden afgelegd. Tevens zijn er ook meer mensen die hoge verwachtingen hebben. Tot slot loopt het bedrijf het risico om voor korte termijn resultaten te streven om aandeelhouders tevreden te houden, ten koste van de resultaten over de lange termijn.
Welke Soorten Aandelen zijn er?
In hoofdlijnen zijn er 2 verschillende soorten aandelen, namelijk normale aandelen en preferente aandelen. Normale aandelen hebben alle rechten zoals hierboven staan beschreven. De preferente aandelen hebben daarentegen een aantal extra voor- maar ook nadelen. Lees hier meer over preferente aandelen.
Buiten deze onderscheiding bestaan er nog een aantal andere soorten aandelen. Dit zijn voornamelijk aandelen waarbij je bijvoorbeeld geen stemrecht hebt in de AVA. Voor de beginnende belegger is het onnodig om hier op dit moment veel over te weten.
Wat daarentegen nog wel interessant is voor de beginnende belegger, zijn dividendaandelen. Als je nog niet weet wat dividend precies is, lees hier dan alle informatie over dividend.
Aandelen waarover consistent dividend wordt uitgekeerd, worden ook wel dividendaandelen genoemd. Als je geïnteresseerd bent in dit soort aandelen, is hier meer informatie over de voor- en nadelen van dividendaandelen.
Aandelen Tips voor Beginners
Tot slot zijn hier nog wat korte maar krachtige tips voor de beginnende belegger. Dit zijn de basisregels die je in je achterhoofd moet houden bij het maken van een beslissing. Je bent uiteraard vrij om deze regels te breken, maar het is goed om bij de risico’s stil te staan.
- Risicospreiding is de meest belangrijke tool om jouw risico te beperken.
- Wil je toch een hoger rendement/risico verhouding? Zorg dan dat je onderzoek doet naar de bedrijven waar je in wilt beleggen. Lees je in over de visie van het bedrijf en of deze visie overeenkomt met jouw verwachting over de toekomst.
- Probeer handel gebaseerd op jouw emoties te beperken. Handel niet vanwege een positief artikel wat je gelezen hebt. Want dit is vaak beperkte waarheid en wanneer het de volledige waarheid is, ben je waarschijnlijk al veel te laat.
- Kijk uit met het aantal handelstransacties dat je doet. Als je iedere dag koopt en verkoopt zou het zomaar kunnen dat je ondanks een beleggingswinst toch verliest realiseert. Elke keer dat je een transactie doet moet je daar namelijk transactiekosten over betalen bij jouw broker.
- Lange termijn belegger verdienen vaak meer dan actieve handelaars. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar de meerderheid is dit helaas niet. Er is namelijk een reden dat de top 5% beleggers zoveel verdienen.
Meer Informatie
Wil je meer weten met onderwerpen met betrekking tot aandelen? Hieronder staan ze voor jou opgesomd:
- Hoe hoog is het rendement op aandelen?
- Wat is dividend?
- Wat zijn dividendaandelen?
- Wat zijn preferente aandelen?
Wil je nog meer de diepte in over aandelen en andere beleggingsproducten? Deze beleggingsboeken leggen het hele spectrum tot in de details uit.