Dividend, je hebt er ongetwijfeld een keertje van gehoord. Maar wat is dividend precies? Waarom keren bedrijven dividend uit? En wat zijn de nadelen hiervan? Je leert het allemaal in dit artikel.
Wat is Dividend?
Een van de grootste voordelen aan het hebben van aandelen in een goedlopend bedrijf, is dat je recht hebt op een deel van de winst van het bedrijf. Wanneer ze deze winst aan de aandeelhouders betalen, is er sprake van uitkering van dividend.
Dividenduitkering is de manier waarbij een bedrijf haar winst kan verdelen onder de beleggers. Hiervoor telt de rekensom: de totale winst / het totaal aantal aandelen. Bezit jij veel van deze aandelen? Dan ontvang je ook een groter deel van het dividend.
En hier is nog een leuk feitje over dividend. Wist je namelijk dat dividend voor de eerste keer werd uitgekeerd door een Nederlandse onderneming? Dat was namelijk ons welbekende VOC in het jaar 1602!
Dividenduitkering
Met de winst die een bedrijf maakt hebben zij 2 keuzes: de winst herinvesteren in het bedrijf of de winst uitkeren in de vorm van dividend aan de beleggers. Wanneer het bedrijf beslist om de winst te herinvesteren, is dit vaak om groei te realiseren. Als dit lukt, zie je vaak ook een stijging van de waarde van het aandeel.
De tweede keuze die het bedrijf heeft is het uitkeren van dividend. Hierbij ziet de belegger gelijk rendement over zijn belegging. De waarde van het aandeel kan nog steeds groeien, maar de snelheid hiervan is minder snel dan wanneer alle winst wordt geïnvesteerd.
Leeftijd van het Bedrijf
Van een bedrijf die relatief kort in de markt is wordt vaak geen tot weinig dividend verwacht. Wanneer er wel veel dividend wordt uitgekeerd, vragen beleggers zich sneller af of het management vertrouwen heeft in de groeipotentie van het bedrijf.
Immers, als deze groeipotentie er is, dan is het voor beide partijen vaak gunstiger om de winst binnen het bedrijf te houden en te herinvesteren. Dit levert meer winst op voor het bedrijf maar ook beleggers zien een hoger rendement dankzij de waardestijging van de aandelen.
Als je dus op zoek bent naar een bedrijf dat dividend uitkeert, is het daarom in de praktijk verstandig om op zoek te gaan naar volwassen bedrijven die de grootste groei hebben doorgemaakt. Deze bedrijven hebben vaak een behoorlijk marktaandeel en een loyaal klantenbestand.
Interimdividend
Wanneer een bedrijf kiest om dividend uit te keren, gebeurt dit vaak één keer per jaar. Maar in sommige gevallen wordt ervoor gekozen om vaker dividend uit te betalen. Zo keert de ING Groep bijvoorbeeld ieder half jaar dividend uit en Shell doet dit elk kwartaal. In beide gevallen is er sprake van interimdividend.
Interimdividend is een leuke inkomstenbron dat jou vaker uitbetaald dan normaal dividend. Om optimaal gebruik te maken van het rente op rente effect kun je dit dividend weer herinvesteren. Echter zijn het aantal bedrijven die interimdividend uitkeren beperkt. En het blijft ook hier belangrijk om jouw beleggen te diversifiëren.
Wat is Ex-Dividend?
Ex-dividend is de waarde waarop een aandeel verhandelt wordt nadat het dividend is uitgekeerd. Het gevolg van dividenduitkering is namelijk dat er waarde (in de vorm van dividend) uit het bedrijf gehaald wordt. Deze waardedaling zie je ook terug in de prijs van jouw aandeel. Deze dip in de prijs is dus een logisch gevolg van dividenduitkering. Dit is niks om je verder zorgen over te maken. Wel handig om te weten.
Soorten Dividenduitkering
Wanneer een bedrijf dividend uitkeert kunnen zij dit op twee verschillende manieren doen, namelijk via cashdividend of stockdividend. Tevens is er nog een derde optie waarbij de aandeelhouder mag kiezen welke van de twee optie hij wilt ontvangen.
Cashdividend
Cashdividend is de uitkering van dividend in de vorm van geld. Het voordeel van cashdividend is dat je gelijk een mooi centje ontvangt. Het nadeel van cashdividend is dat er belasting moet worden betaald over het bruto cashdividend, waardoor je netto minder overhoudt.
Cashdividend is voor beleggers voornamelijk gunstig wanneer er geen optie bestaat voor stockdividend. Dit heeft te maken met het feit dat cashdividend de belastinglasten draagt voor de uitkering van stockdividend (lees verder voor de uitleg).
Wanneer het bedrijf bepaald om geen stockdividend uit te keren, ontvangt iedereen dus cashdividend. Dit betekent dat iedereen het vastgestelde dividendpercentage van 25% aan belasting afdraagt.
Stockdividend
Bij stockdividend vindt de dividenduitkering plaats via de uitgifte van aandelen. Als jij van plan bent om jouw dividend te herinvesteren in hetzelfde bedrijf, dan is stockdividend de beste optie.
De reden hiervoor is het belasting verhaal dat zojuist is voorgevallen. Over zowel de uitgifte van cashdividend als stockdividend ben je verplicht dividendbelasting te betalen. Maar omdat de belastingdienst geen aandelen accepteert, wordt deze belasting ter mindering gebracht over het bruto cashdividend.
Dit is dus erg nadelig voor mensen die kiezen voor cashdividend. Zeker wanneer er een verhouding is van bijvoorbeeld 10% cashdividend ten opzichte van 90% stockdividend. Daarom zijn stockdividend vaak de gewenste manier van dividenduitkering.
Keuzedividend
Wanneer het bedrijf stockdividend uitkeert, kan ze ervoor kiezen om de belegger de keuze te geven om dit om te zetten in cash. Dit is een mooie tussenweg omdat je nog steeds het belastingvoordeel hebt van stockdividend maar als belegger zelf de keuze hebt om dit om te zetten naar cashdividend. Wanneer je dit doet draag je dus wel de dividendbelasting van zowel het cashdividend als het stockdividend.
Dividend in het Kort
Dividend is een deel van de winst van een bedrijf dat wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Dit gebeurt door middel van geld (cashdividend) of aandelen (stockdividend). Wanneer dit vaker dan één keer per jaar gebeurt, is er sprake van interimdividend. Het bedrijf kan ook beslissen om geen winst uit te keren maar volledig te investeren om meer groei te realiseren.
Ben je geïnteresseerd in aandelen die vaak dividend uitkeren? Lees dan meer over dividendaandelen. Of lees hier meer over aandelen.