Risico’s zijn een groot onderdeel van het investeren. Tegelijkertijd is dit ook gelijk de grootste reden dat veel mensen nooit aan beginnen aan beleggen. En dit is zonde want er zijn zeker beleggingsopties die bijvoorbeeld een beter rendement geven dan een spaarrekening met bijna hetzelfde risico.
Daarom behandelen we in dit artikel welke risico’s je loopt met beleggen. Want zodra je op de hoogte bent van de verschillende risico’s van beleggen, maakt dat jouw toekomst in het beleggen leuker.
Daarnaast helpt het je in het bepalen van jouw beleggingsprofiel waarin de afweging tussen risico en een realistisch beleggingsrendement moet worden gemaakt.
Economische Risico’s van Beleggen
De economische risico’s omvatten alle risico’s waar je als belegger weinig aan kunt veranderen. Deze risico’s ondervind je ook wanneer je jouw geld op een spaarrekening laat staan of wanneer het contant onder het matras hebt.
Het is daarom belangrijk om deze risico’s te begrijpen zodat je angst vanuit onwetendheid uit de weg gaat. Wat de rest van de mensen straks afgeschrikt, is iets wat jij begrijpt als normale marktveranderingen die constant plaatsvinden.
Marktrisico
Deze risico’s betreffen de grote economische trends. Denk bijvoorbeeld aan periodes van recessie. Het gevolg hiervan is dat de meeste bedrijven het gedurende deze periode slechter doen, wat een negatief effect heeft op de waarde van jouw belegging.
Een belangrijk punt om te onthouden is dat de markt werkt in cycles. Dit betekent dat na elke regenbui de zon weer gaat schijnen en visa versa.
Echter weet je nooit hoe lang het regent of hoe lang de zon schijnt. Soms duurt het weken terwijl het andere keren maanden of zelfs jaren duurt.
Dit maakt het lastig om “op het juiste moment” te kopen of te verkopen. Daarom wordt het vaker aangeraden om de golf uit te zitten. Het overkomt beginnende beleggers namelijk regelmatig dat er uit paniek wordt verkocht (met als gevolg vaak dat je het later weer duurder terugkoopt).
Renterisico
Het renterisico heeft te maken met de stijging en daling van de rente. De meest bekende rente is die op jouw spaarrekening.
Maar rente gaat verder dan dat. Zo heeft het invloed op de rente van nieuwe obligaties en ook indirect op de waarde van jouw aandelen. Maar hoe komt deze rente tot stand?
De Euribor (Euro Interbank Offered Rate) is het tarief dat als benchmark gebruikt wordt waartegen banken binnen de Europese Unie van andere banken geld lenen. Wanneer de Euribor stijgt kunnen banken onderling dus meer rente vragen voor leningen.
Vervolgens passen banken hier alle andere rentes ook op aan. Denk aan bijvoorbeeld de hypotheekrente en spaarrente. Doordat deze rentes nu veranderen, veranderen indirect ook de waardes van alle andere beleggingsproducten.
Dit komt dus doordat de alternatieven meer aantrekkelijk worden. Laten we een drastisch voorbeeld nemen. Als banken ineens 10% spaarrente geven, dan zijn aandelen met 7% rendement en een veel hoger risico ineens een stuk minder aantrekkelijk.
Net zoals bij de marktbeweging is het ook met rente lastig te bepalen wanneer het omhoog of omlaag gaat. Ondanks dat de renteverwachting iets beter te voorspellen is, blijft het toch lastig om dit voor elkaar te krijgen.
Valutarisico
Je loopt valutarisico wanneer je belegt in producten buiten de Europese Unie (EU). Want wanneer je handelt in producten buiten de EU, koop je deze producten in een andere munteenheid. Wanneer andere munteenheden het beter of slechter doen ten opzichte van de euro, heeft dit indirect een effect op de waarde van jouw portefeuille.
Je kunt dit risico elimineren door alleen in Europese producten te handelen. Het gevaar hiervan is echter, dat wanneer de gehele EU het minder goed doet, dit ook een negatief effect heeft op jouw portefeuille.
Met het oog op risicospreiding is het verstandig om ook te beleggen in producten uit andere landen maar die keuze is verder aan jou.
Kredietrisico
Kredietrisico loop je wanneer een bedrijf niet langer in staat is om aan haar betalingsverplichtingen te voldoen. In het ergste geval gaat het bedrijf failliet. Er bestaat nog wel een kleine kans dat je wat geld terug kan krijgen, al is deze kans klein.
Om dit risico zoveel mogelijk te beperken, is het van belang om jouw risico zoveel mogelijk te verspreiden over diverse beleggingsproducten.
Liquiditeits Risico
Tot slot loop je het risico op lage in- en verkoopvolumes op de markt. Dit betekent dat je bijvoorbeeld risico loopt wanneer je een aandeel wilt verkopen maar er op dat moment geen kopers te vinden zijn.
Je kunt dit op verschillende manieren voorkomen. Ten eerste heb je de optie om alleen te handelen in producten met een hoog volume, oftewel producten die iedere dag veel gekocht en verkocht worden.
Ten tweede bestaat de optie om deze producten lang vast te houden waardoor het niet langer uitmaakt hoeveel mensen het van je willen kopen.
En tot slot is er de optie om het voor een lagere te prijs te verkopen.
Product Specifieke Risico’s
Elk beleggingsproduct brengt een bepaald risico met zich mee. En deze risico’s verschillen veel van elkaar. Hierdoor heb je de mogelijkheid om diverse producten te mixen zodat je een risicoprofiel krijgt die aan jouw doelstelling voldoet.
Als je wilt weten waarom een hoger risico in je voordeel kan werken, lees dan vooral dit artikel over het rendement op beleggingen. Jouw risicoprofiel hangt namelijk nauw samen met het rendement wat je kunt behalen.
Zoals elke andere vaardigheid geldt de regel dat hoe meer ervaring je opdoet, hoe beter je word om jouw rendement in te schatten. Als beginner is het een goed idee, om eerst wat kennis te verzamelen, zodat je veelgemaakte fouten niet zelf hoeft te maken.
Nu je weet welke rendementen realistisch zijn is het tijd om te kijken hoe dit samenhangt met de risico’s per product. We behandelen de producten in de volgorde van minst risicovol naar meest risicovol. Hierna ben je in staat om jouw risicoprofiel vorm te geven.
Risico op Contant Geld
Mensen vergeten vaak dat je een dikke stapel geld in een kluis in je huis kan opslaan. Dit is namelijk ook een vorm van beleggen. Echter levert deze belegging verder niks op. Het idee hierachter is dat wanneer de economie in elkaar stort, jij in ieder geval geld bij de hand hebt.
Dit wordt vaak gedaan uit angst voor zogeheten “bank runs”. Gedurende deze “runs” zijn er veel mensen die tegelijkertijd geld gaan pinnen en dus de gehele bank leegtrekken (waardoor de rest niks meer kan pinnen). Echter gebeurt het zelden dat een bank failliet gaat, aangezien er veel vangnetten zijn die worden ingezet wanneer deze dreiging ontstaat.
Wil je dit risico toch beperken? Zorg dan dat je diverse beleggingsproducten afsluit bij diverse banken en brokers. Op deze manier beperk je dat jij 100% van jouw belegging kwijt raakt mocht de bank waar je bij belegt precies de bank zijn die failliet gaat.
Risico op Spaarrente
Spaarrente is het meest bekende beleggingsproduct. Immers heeft bijna iedereen wel een eigen spaarrekening. Veel mensen vinden echter dat de vergoedingen op een spaarrekening veel te laag zijn. Op dit moment liggen de spaarrentes namelijk onder de 1%.
De reden dat Nederlandse spaarrentes zo laag zijn heeft te maken met het eerder genoemde renterisico. Daarnaast worden Nederlandse spaarrekeningen beschermd door een depositogarantiestelsel. Dit stelsel houdt in dat jouw spaarrekening tot 100.000 euro vergoed wordt, in het geval een bank failliet gaat.
Mocht je jouw geld op een spaarrekening in het buitenland willen zetten omdat rentes daar hoger zijn, dan geniet je niet van het depositogarantiestelsel.
Kortom, het voordeel aan spaarrente is dat de risico’s vrijwel nihil zijn.
Risico op Obligaties
Obligaties zijn een goede optie voor mensen die hun risico laag willen houden maar toch iets meer rendement willen. Het risico op obligaties is iets hoger dan het hebben van een spaarrekening. Echter is dit risico nog steeds klein ten opzichte van andere beleggingsproducten.
Er zijn 2 soorten obligaties die we gaan behandelen.
Ten eerste zijn er overheidsobligaties. Hierbij leen je jouw geld uit aan een overheidsinstelling. Overheden zijn over het algemeen stabiel waardoor de kans groot is dat je jouw geld terug krijgt. Je loopt in principe alleen een risico wanneer het land failliet gaat.
Ten tweede zijn er bedrijfsobligaties. Hierbij leen je jouw geld uit aan een bedrijf. Het risico ligt hier iets hoger dan bij overheden. Immers is de kans dat een bedrijf failliet gaat groter dan de kans dat dit bij een land gebeurt. Het rendement is daarom ook iets hoger op bedrijfsobligaties ten opzichte van overheidsobligaties.
Risico op Aandelen
Aandelen zijn een van de meest interessante beleggingsopties. De reden hiervoor is dat het een hoog risico gehalte met zich meebrengt. Daarbij komt de kans dat je een hoog rendement behaalt. Geen wonder dus dat aandelen zo aantrekkelijk zijn voor de meeste beleggers.
Aandelen zijn risicovoller omdat je direct deelneemt in de winsten en verliezen van een bedrijf. Slecht nieuws betekent vaak direct een slecht resultaat voor jouw belegging. Maar wanneer een bedrijf goed in de spotlights staat doordat er veel winst is gemaakt, geeft dat jouw portefeuille ook een flinke boost. Alle opties zijn dus mogelijk.
Dit geldt vooral wanneer je jouw geld in één bedrijf hebt belegd. Je loopt hierdoor dus een zeer hoog risico. Dit komt doordat jouw winst nu volledig afhankelijk is van dat bedrijf. Het is hiermee mogelijk om veel geld te verdienen maar ook om veel geld te verliezen.
Daarom is het in aandelen zeer aangeraden om zo goed mogelijk te spreiden. Lees hier meer over risicospreiding.
Jouw Risicoprofiel
Afhankelijk van jouw doelstelling bepaal je een risicoprofiel. Als je nog jong bent, zou je een hoger risicoprofiel kunnen aannemen. Hoe ouder je bent, hoe vaker er wordt geadviseerd voor het beperken van jouw risico. Uiteraard beslis je uiteindelijk zelf wat je wilt.
Risicospreiding is het meest belangrijk in het optimaliseren van een mooi risicoprofiel. Houdt er wel rekening mee dat spreiding een iets realistischer rendement geeft dan bijvoorbeeld al jouw geld in één bedrijf te investeren.