Succesverhalen klinken als muziek in je oren. Het is dan ook aantrekkelijk om een gokje te wagen in nieuwe hypes zoals bijvoorbeeld de Bitcoin. Maar heeft het jagen op nieuwe trends zin? En wat is een realistisch beleggingsrendement wanneer je een stabielere strategie aanhoudt?
Je bent vaak te laat wanneer iedereen begint mee te praten over de nieuwe hype. En als jij je op dat moment toch laat meeslepen, loop je een grote kans dat je op de blaren moet zitten.
Sterker nog, wat denk je van de situaties waarbij mensen maximaal hun creditcards hebben gebruikt, om net op het verkeerde moment Bitcoins te kopen? Ouch.
Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat een realistisch rendement is over jouw belegging. En lijkt het je leuk om toch een gokje te wagen? Dan is het belangrijk om dit rendement af te wegen tegenover het beleggingsrisico.
Realistisch Rendement Beleggen Berekenen
Om het realistische beleggingsrendement te bepalen gaan we kijken naar een volledig gespreide beleggen. Hierbij kijken we naar het resultaat over een grote hoeveelheid bedrijven. Daarnaast kijken we naar een periode van de laatste 10 jaar, omdat dit een beter beeld geeft over het realistische rendement ten opzichte van 1 jaar.
De hoge hoeveelheid aan beleggingsproducten maakt het berekenen van het rendement vrij complex. Gelukkig is het mogelijk om de berekening simpel maar toch realistisch te houden. Hiervoor kijken we naar de 2 meest populaire beleggingsproducten: aandelen en obligaties.
Aandelen staan vooral bekend om de grote prijsschommelingen en hebben een historisch gemiddeld rendement van ongeveer 9%. Obligaties zijn daarentegen stabieler in prijs maar leveren dan ook een lager gemiddeld rendement op van ongeveer 4%.
Vervolgens moet er worden gekeken naar jouw keuze wat betreft beleggingsstrategie. Over het algemeen zijn er bij vermogensbeheerders vaak 3 keuzes, namelijk defensief, neutraal of offensief.
Defensief Realistisch Rendement
Een defensieve portefeuille is voornamelijk ingericht met als doel om zo weinig mogelijk te schommelen in jouw rendement. Wil je dus zo weinig mogelijk risico lopen? Dan is deze strategie iets voor jou.
In een defensieve portefeuille zit een relatief hoger percentage aan obligaties. Een mooie verhouding is ergens tussen 80/20 en 60/40. Voor dit voorbeeld nemen we daar het gemiddelde van waardoor we een portefeuille krijgen met 70% obligaties en 30% aandelen.
Vervolgens berekenen we het rendement hierover. Ofwel 70% van de portefeuille levert 4% op en de overige 30% levert 9% rendement op.
Het realistische beleggingsrendement in deze defensieve portefeuille bedraagt dan ongeveer 5,5% per jaar.
Neutraal Realistisch Rendement
Een neutraal realistisch beleggingsrendement wordt berekend over een 50-50 verhouding in obligaties en aandelen. Dit is voor beleggers die willen genieten van een iets hoger rendement maar tegelijkertijd het risico beperkt willen houden.
Het realistische beleggingsrendement in deze neutrale portefeuille bedraagt ongeveer 6,5% per jaar.
Aggressief Realistisch Rendement
Voor beleggers die veel risico nemen valt ook het hoogste rendement te behalen. Dit is vooral weggelegd voor mensen die weinig moeite hebben met negatieve periodes in de beleggingsmarkt.
Agressieve portefeuilles worden samengesteld door aggressive posities in te nemen op schommelende producten, zoals bijvoorbeeld aandelen. Er zijn veel verschillende opties voor de invulling van een agressieve portefeuille. We gaan hier uit van 2 situaties.
De eerste situatie is die van de “normaal” agressieve portefeuille. Hierbij gaan we uit van een 40/60 verhouding in obligaties/aandelen. Het realistische beleggingsrendement in deze portefeuille bedraagt ongeveer 7%.
Situatie nummer 2 schetst het beeld van een extreem agressieve portefeuille. Dit wordt niet aangeraden maar kan toch een strategie zijn voor de zeer jonge en gedurfde investeerder. We gaan uit van een 100% bezetting van aandelen. Het rendement bedraagt dan 9% per jaar.
Een Hoger Beleggingsrendement
Is het mogelijk om sneller rijk te worden dan de bovenstaande methode? Uiteraard. Echter moet je bereid zijn om jouw risico te verhogen. Daarnaast komt hier ook een stukje geluk bij kijken.
Doe dit alleen als je met de gevolgen kunt leven die bij een hoger risico komen kijken. Het grootste probleem met een hoger rendement is dat mensen het risico snel vergeten en hierdoor vaak tegen de deur aanlopen.
Stel jezelf de vraag: kan ik leven met het feit dat ik mijn complete belegging kwijt raak? Zo ja, dan is het aan jou of je op zoek gaat naar een goudmijn die een hoog beleggingsrendement met zich meebrengt maar waar je tegelijkertijd een hoger risico over loopt.
Hoeveel Hamburgers Kun Je Kopen?
Een kleine disclaimer die gemaakt moet worden, is het feit dat er ook nog inflatie bestaat. Dit betekent dat jouw geld ieder jaar minder waard wordt. De inflatie in Nederland is gemiddeld ongeveer 1,5 tot 2%.
Inflatie betekent dat 100 euro vandaag veel minder waard is dan 100 euro 50 jaar geleden. 100 Euro in 1970 staat gelijk aan ongeveer 450 euro vandaag.
Daarom wordt er vaak gekeken naar koopkracht in plaats van de hoeveelheid euro’s. En in de wereld van beleggen doen ze dit door middel van een snelle hap – de hamburger. Deze index wordt ook wel de Big Mac-index genoemd en bestaat sinds 1986.
Voor de Big Mac-index bereken je dus hoeveel burgers je dit jaar kan kopen ten opzichte van een ander jaar. Hiermee breng je in kaart of jouw belegging meer waard geworden door te kijken hoeveel hamburgers je op moment X kon kopen en hoeveel hamburgers je vandaag kan kopen.
Dit is misschien niet de meest betrouwbare berekening. Toch bestaat deze index echt en is het voor jou een leuke manier om te onthouden dat inflatie iets is waar je rekening mee moet houden.
Jouw Realistisch Rendement
Hoeveel rendement je wilt behalen op jouw portefeuille, hangt af van jouw doelstelling. Daarnaast hangt het af van het risico wat je daarover wilt lopen. Spaar je bijvoorbeeld voor je pensioen? Dan is het verstandig om een lager rendement aan te houden waarvan je weet dat het elk jaar blijft stijgen.
Om een betere beslissing te maken is het cruciaal om meer te leren over de verschillende risico’s. Lees daarom meer over de verschillende risico’s op beleggen.