Het idee om jou geld voor je te laten werken klinkt al je al een tijdje als muziek in de oren. Maar waar begin je? Want voor het eerst beginnen met beleggen is best een spannende onderneming. Gelukkig is dit stappenplan opgezet om jou te helpen gedurende dit opstartproces.
Na het doorlopen van dit stappenplan ben je volledig op de hoogte van alle beginselen over hoe je start met beleggen. Met vol zelfvertrouwen kan je dan ook gelijk je eerste belegging maken – al is het maar klein om ervan te proeven.
Stap 1: Waarom wil Je Beleggen?
Dit is een belangrijke vraag om bij stil te staan. Beginnende beleggers maken vaak snel de eerste belegging zonder te hebben nagedacht waarom ze die belegging maken. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer iemand iets opvangt uit een gesprek tussen andere collega’s of omdat ze een tip kregen van een vriend.
Maar is het verstandig om op deze manier te beginnen met beleggen?
Bij InvesteringsTips zijn we een groot fan van het weten waarom je iets doet. Hiermee zorg je dat je fundamenteel sterkere beslissingen maakt doordat je focust op jouw redenen waarom je belegd. En zo voorkom je sporadisch handelen gebaseerd op een “goede tip” van een vriend.
Waarom je belegd kan alsnog voor diverse redenen. Misschien ben je op zoek naar meer rendement? Misschien heb je wel wat extra geld liggen en wil je dat graag beleggen? Of ben je simpelweg nieuwsgierig naar hoe beleggen werkt?
Kortom, alles kan. Maar wees op de hoogte van jouw motivatie om te beleggen. Dit helpt met het maken van betere beslissingen en daarnaast helpt het ook met het behouden van een realistisch perspectief.
Stap 2: Hoeveel Ga Je Beleggen?
Je vraagt je misschien af dat wanneer je gaat beginnen met beleggen het duidelijk is met hoeveel je dit gaat doen? Toch komt het voor dat mensen onnodig verlies leiden doordat men vergeet deze vraag mee te nemen in het maken van een realistische doelstelling. En zonder deze doelstelling is het lastig om te weten hoe je moet beleggen en wat de beste keuzes zijn voor jou.
Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken op welke manier je gaat beleggen. Ga je een vast bedrag in één keer gaat beleggen, elke maand een deel van bijvoorbeeld je salaris, of een combinatie van beide?
Dit is een belangrijke keuze omdat je dit straks nodig hebt bij het uitkiezen van de beste brokers of vermogensbeheerder voor jou. Dit komt doordat de kosten verschillen per broker met betrekking op bijvoorbeeld het tarief wat je betaald om geld in te leggen.
Tot slot heb je dit straks nodig om jouw benodigde rendement beter te kunnen berekenen. Maar daar straks meer over.
Stap 3: Hoelang Ga Je Beleggen?
Tijd is vaak iets waar beginnende beleggers zich op verkijken. Zo wordt de duur van de belegging vaak verkeerd ingeschat doordat mensen vaak te snel te veel willen verdienen.
Terwijl geduld voor veel doelstellingen vaak een betere strategie is.
Stel je voor dat je met een passieve strategie (dat is een gemiddeld rendement met laag risico) je doel gemakkelijk behaalt. Echter heb je hier niet over nagedacht. Je laat je daarom gemakkelijk meeslepen met de westerse wereld die draait om snelheid. En dus start je zo agressief mogelijk om zo snel mogelijk jouw doel te behalen.
Je behaalt in het begin een goed resultaat maar iets later komt het hoge risico van agressief beleggen je zuur te staan. Een paar jaar nadat je bent begonnen met beleggen sta je door een paar minder goede beslissingen weer waar je in het begin stond. Je moet dus weer helemaal opnieuw beginnen, terwijl je zo lang zo’n lekker rendement had.
Zonde. Want nu heb je minder tijd om je doelstelling te behalen. Hierdoor voel jij je dus nog gehaaster. Je zet jouw volgende salaris daarom nog agressiever in. Het gevolg? Je bent jouw inzet binnen een paar dagen kwijt.
En dit betekent voor veel mensen het einde van hun vertrouwen in het beleggen.
Maak daarom voordat je gaat beginnen met beleggen voor jezelf duidelijk voor hoelang je gaat beleggen, zodat je daar jouw doelstelling op kunt aansluiten.
Stap 4: Bepaal Jouw Doelstelling
Je weet nu waarom je wilt beleggen, hoeveel je wilt beleggen en voor hoelang je gaat beleggen. Misschien is hieruit jouw doelstelling al duidelijk door geworden. Maar voor de meeste mensen is het beeld nog vaag en daar kan een concrete doelstelling bij helpen.
Een doelstelling is een duidelijke manier om vast te leggen wat je wilt bereiken. Waar “beleggen voor je pensioen” een goed antwoord was bij stap 1: Waarom Beleggen? is het voor de doelstelling belangrijk om dit concreter vast te leggen.
De reden waarom je jouw doelstelling in kaart te brengt is om te beoordelen of deze doelstelling haalbaar is en of je het bijhorende risico bereid bent te lopen.
Dus als je belegd voor bijvoorbeeld jou pensioen, stel bijvoorbeeld de volgende vragen.
- Hoeveel heb je nodig om comfortabel te leven op je pensioen?
- Hoeveel geld moet je in beleggingen hebben om hier het rendement uit te krijgen waarmee je jezelf comfortabel te onderhouden?
- En hoeveel tijd heb je nog voordat je met pensioen gaat?
Pensioen is hier een makkelijk voorbeeld maar het geldt uiteraard voor alles. Zoals je kinderen naar de universiteit laten gaan, een droomhuis kopen of misschien ben je een echte fan van auto’s en wil je graag zelf een mooi exemplaar?
Zodra je weet met welke hoeveelheid geld je start en hoeveel geld je einddoel is, wordt het mogelijk om een duidelijke strategie te bepalen.
Hoe specifieker je dit nu doet, hoe eenvoudiger het is voor jou om te beginnen met beleggen. Het wordt namelijk makkelijker om jouw benodigde rendement te berekenen en hier vervolgens een beleggingsstrategie omheen kunt bouwen.
Stap 5: Bepaal Hoe Actief Je Gaat Beleggen
De keuze voor het beleggingstermijn wordt vaak al bepaald in je doelstelling zelf. Wil je jouw geld over een maand weer uit de markt halen? Dan zit je automatisch op een korte termijn doelstelling. Beleg je echter voor de lange termijn, dan zou je alsnog een korte termijn strategie kunnen toepassen.
Ook is een mix van korte termijn beleggen en lange termijn beleggen mogelijk om jouw doelstelling te behalen. Zelfs daytrading is een optie voor de liefhebbers. Deze keuze hangt volledig af van jouw affiniteit met beleggen en hoeveel tijd je wilt investeren om dit te leren.
Lees hier meer over de keuze tussen passief of actief beleggen.
Stap 6: Bepaal Jouw Rendement & Risico
Nu kom je bij het interessante gedeelte. Voordat je gaat starten met beleggen is het namelijk belangrijk om jouw risico en rendement te bepalen. Vaak is dit duidelijk af te leiden uit jouw doelstelling. Vervolgens ga je vanuit deze positie jouw productmix in elkaar zetten.
Het is aangeraden om in het begin te focussen op het rendement (of risico). Is jouw doelstelling om 20.000 euro te verdienen binnen 5 jaar, waarbij je begint met 10.000 euro? Dan valt jouw rendement hier makkelijk uit af te leiden. Hier is een rekenmachine waarmee je dit soort berekeningen eenvoudig maakt.
Vervolgens vergelijk je dit rendement met het verwachte rendement van diverse beleggingsproducten. Aan de hand van dit overzicht is het mogelijk om te bepalen welke producten je moet samenvoegen om jouw doelstelling te behalen.
Uit deze productmix is het mogelijk om in te schatten hoeveel risico je ongeveer loopt. Ben je ontevreden over dit risico? Pas dan de mix aan totdat je de perfecte balans hebt gevonden tussen jouw gewenste rendement en het risico.
Hier is meer informatie over het bepalen van jouw rendement en risico.
Stap 7: Maak de Keuze Tussen Zelf Beleggen of Laten Beleggen
Nu je een doelstelling hebt, weet welk rendement je wilt realiseren en hoeveel risico je hier ongeveer over loopt, is het tijd om te beslissen of je zelf wilt starten met beleggen of liever laat beleggen door een vermogensbeheerder.
In beide gevallen is het verstandig om de eerste 6 stappen te doorlopen zodat je duidelijk in kaart brengt wat jouw doelstelling is en waar jouw grenzen liggen kwa risico. Ook vermogensbeheerders vragen namelijk naar deze doelstelling. Echter helpen zij jou wel met het bepalen van dit soort doelstellingen als deze nog onduidelijk zijn.
Er zitten voor- en nadelen aan beide opties. Heb je meer hulp nodig bij het maken van deze keuze? Lees dan meer over het verschil tussen beide zodat je zelf de keuze kunt maken tussen zelf beleggen of laten beleggen.
Stap 8: Leer Hoe Beleggen Werkt met de Verschillende Producten
Er zijn veel diverse producten op de beleggingsmarkt wat erg overweldigend kan zijn. De meest populaire en eenvoudigste producten voor de beginnende belegger staan hieronder opgesomd. Per categorie is er meer informatie over deze belangrijkste producten. Op deze manier is het straks voor jou eenvoudig om te beginnen met beleggen.
Stap 9: Ontdek de Optie voor Beleggers zonder Tijd
De bovenstaande beleggingsproducten kosten vaak veel tijd om individueel te sorteren en te selecteren. Wanneer je bijvoorbeeld alleen al kijkt naar aandelen zijn er al duizenden verschillende keuzes.
Zo is er een grote hoeveelheid aan bedrijven waar je aandelen van kunt kopen, allerlei verschillende aandelen die je kunt kopen, diverse opties op aandelen, allerlei soorten hefbomen en nog veel meer.
Kortom, als je jezelf wilt verdiepen in de verschillende opties van beleggen en wilt leren hoe beleggen jou het meest rendement oplevert, dan is die optie er zeker.
Maar voor veel beginnende beleggers is dit begrijpelijk iets te veel van het goede.
Ben je zelf ook druk met andere dingen in het leven? Heb je geen tijd om alle ins en outs te leren over alle mogelijkheden van beleggen, laat staan het onderzoeken van individuele bedrijven?
Daar is gelukkig een oplossing voor gevonden! Zo zijn er namelijk de zogeheten indexen die inmiddels razend populair zijn en die een veel lagere leercurve hebben dan elke andere optie.
Lees hier meer over indexbeleggen.
Stap 10: Kies een Beleggingsplatform
Er zijn veel verschillende handelsplatformen waar je uit kunt kiezen. Dus waar begin je met het filteren van jou keuze? Meestal zijn er namelijk maar een paar die daadwerkelijk goed zijn en in lijn liggen met jouw doelstelling.
Zo zijn er bijvoorbeeld platformen waar je zwaarder in kosten wordt belast voor het plaatsen van een order. En dat is handig als je eenmalig belegd voor de lange termijn (dit betekent namelijk vaak dat dit het grootste verdienmodel is voor dat platform). Maar onhandig als je elke dag nieuwe beleggingsproducten koopt en verkoopt.
Andere platformen richten zich juist meer op een verdienmodel waarbij je meer geld betaald wanneer je geld laat uitbetalen naar je bankaccount. En zo zijn er nog meer voor- en nadelen aan verschillende brokers.
De vraag voordat je gaat beginnen met beleggen is dan ook; wat is het beste handelsplatform gebaseerd op jouw behoeftes, intenties en handelsgedrag?
Ga je veel en vaak handelen? Of laat je het liever staan voor een langere periode? En wil je er maandelijks iets bijstorten of zet je er een keer een groot bedrag op en laat je dit voor een lange tijd groeien?
Dit zijn allemaal keuzes die je beter kunt maken doordat je een strategie hebt opgesteld waarmee duidelijk wordt welk platform het beste aansluit op jouw behoeftes.
Binnenkort meer voor het uitkiezen van een beleggingsplatform die bij jou past.
Bonus Stap: Investeer in Jezelf
De snelste manier om te leren is om zoveel mogelijk fouten te maken. Maar fouten maken kost geld in de wereld van het beleggen. Daarom is het een goed idee om zoveel mogelijk te leren van andermans fouten, zodat je deze zelf niet hoeft te maken.
Boeken zijn een fantastische en goedkope manier om een kijkje te nemen in de breinen van de meest succesvolste beleggers ter wereld. Bekijk hier de beste boeken over beleggen, ongeacht jou niveau!
Bonus Stap: Herevalueren van Jouw Beleggingsportefeuille
Zelfs wanneer je gestart bent met beleggen is het belangrijk om periodiek te kijken hoe het met jouw belegging gaat. Als lange termijn belegger wordt het bijvoorbeeld aangeraden om dit minimaal een keer per jaar te doen.
Dit is belangrijk omdat je de aansluiting tussen jouw portefeuille en je doelstelling wilt behouden. Over een lange periode gebeurt het namelijk regelmatig dat een aantal beleggingsproducten het beter doen binnen jouw portefeuille dan andere.
Daarom is het altijd belangrijk om te kijken waar je succes hebt geboekt en waar het iets minder ging. En vervolgens is het handig om de balans weer te herstellen zodat je er op gerust kan zijn dat jouw doelstelling wordt behaald. Immers is een goed resultaat in het verleden geen garantie voor de toekomst.
Voor informatie over het herbalanceren van jouw portefeuille vind je in dit artikel over risicospreiding.
Hoe Beleggen in een Notendop
Hieronder nog even een overzicht van alle stappen die je hebt doorlopen om het begin van jouw beleggings carrière tot een succes te maken. Wij bij InvesteringsTips vinden het belangrijk dat je alle zaken op orde hebt voordat je gaat beginnen met beleggen. Zeker als het jouw eerste keer is.
- Waarom wil je starten met beleggen?
- Hoeveel ga je beleggen?
- Hoelang ga je beleggen?
- Bepaal jouw doelstelling
- Bepaal hoe actief je gaat beleggen
- Bepaal jouw rendement & risico
- Maak de Keuze Tussen Zelf Beleggen of Laten Beleggen
- Leer hoe beleggen werkt met de verschillende producten
- Ontdek de optie voor beleggers zonder tijd
- Kies een beleggingsplatform
- Herevalueer jouw beleggingsportefeuille
En als bonus hebben we nog wat korte beleggingstips op een rijtje gezet.